Gravensteen
In de meivakantie ben ik naar België gegaan om op bezoek te gaan naar familie, meestal houden we het bij familiebezoeken en shoppen in België maar deze keer hebben we wat meer van de stad gezien. Wij zijn naar de waterburcht Gravensteen geweest, in Gent. Deze burcht dateert uit de middeleeuwen, en is in een Vlaamse stijl gebouwd. Gravensteen heeft maar een korte periode gediend als woning voor de graven en gravinnen uit die tijd, en dient nu als stadsmuseum. Het Gravensteen in Gent is als enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een verdedigingssysteem en bijzondere bezienswaardigheid, die dan ook belangrijk is voor het toerisme van de stad. Ik wist wel al dat Vlaanderen vroeger een belangrijk industrieel gebied was maar kon me er niet goed wat bij voorstellen, na dit bezoekje kan ik het zeker wel.
De burcht domineert als gebouw de omgeving, niet met het materiaal overigens (bakstenen en metselwerk) aangezien (bijna) heel Gent met deze materialen is gebouwd en was me ookal opgevallen. De grondvorm van de muren om deze burcht is ovaal, maar de burcht zelf heeft een rechthoekige vorm. Gravensteen heeft niet echt een façade, maar het uiterlijk van deze burcht wordt bepaald door verschillende bouwvolumes. De oorspronkelijke entrée bestaat uit een hele grote poort, die zeker opvallend is. Zelf vind ik dat één van de mooiste dingen omdat ik grote versierde poorten erg mooi en bijzonder vind, een keer wat anders dan de normale saaie deuren/poorten. De ingang van het museum zelf, is daarentegen niets meer dan een simpele, glazen deur wat ik minder indrukwekkend vond.
Eenmaal binnengekomen, zien we dat de constructie voornamelijk gedragen wordt door de muren, en dan begint de rondleiding. De architectuur aan de binnenkant van de Gravensteen is voornamelijk functioneel, maar ik zou het niet “less is more” willen noemen.
We lopen door verschillende (slaap)kamers, met ouderwetse bedden, harnassen, wapens en zelfs een kamer met alleen maar martelwerktuigen. Door middel van verschillende poppen worden veel van die martelingen uitgebeeld, maar naar mijn mening is dat niet heel plezierig om te zien maar laat wel goed en duidelijk zien hoe er vroeger geleefd was en wat er in die tijd als normaal wordt gezien, zou nu heel raar worden gevonden. Dus vond ik het wel goed en leuk dat er ook nog dingen van vroeger werden laten zien en gedemonstreerd.
Het leukste van deze burcht vond ik, het dak waar je rond kon lopen, en vanaf hier uitzicht had over de hele stad. We zaten best hoog op de burcht en hadden dus zo een prachtig uitzicht over de stad, het was ook nog eens mooi weer en maakte het zo een perfecte dag. Al die kleine steegjes en huisjes gaven je het gevoel dat je midden in een Harry Potter film zat. En wie zou daar niet in willen zitten?
Op het moment dat wij in de Gravensteen waren was er net een schoolreisje aan de gang, waar de Gravensteen zich overigens perfect voor leent. Met griezelige verhalen over ontsnapte boeven uit de kerkers, en de beroemde slag om de Gravensteen, zag het er uit als een uitstekend schoolreisje voor kinderen op die leeftijd.
Ik vind het heel belangrijk dat er nog oude gebouwen/constructies nog staan in onze tijd omdat ik vind dat het hoort bij de stad en er dus een deel uit maakt. Ik vind dus ook niet dat oude gebouwen zomaar moeten worden gesloopt, niet alleen vind ik dit verspilling van de geschiedenis van een stad maar ook kan het gebouw een nieuwe functie gekregen. Net zoals dat deze burcht nu een belangrijke toeristische plek is geworden in Gent.
Helaas was er op dit moment ook een restauratie aan de gang, waardoor niet de hele burcht beschikbaar was voor bezoekers. Dit vond ik erg jammer omdat ik graag meer wilde zien van de burcht en hoe de mensen hier vroeger leefden. In het begin keek ik er best tegen op om naar een burcht te gaan omdat dit me erg saai en onnodig leek maar uiteindelijk was het best leuk aangezien ik zelf best wel geïnteresseerd ben in geschiedenis. Ook vond ik de plek en omgeving van de burcht super mooi!
Maak jouw eigen website met JouwWeb